Sporten voor je mentale gezondheid

Geplaatst: 1 jaar geleden op 28-02-2023 in de categorie: Motivatie

Iedereen weet dat sporten goed voor je is. Maar wist je ook dat het goed is voor je mentale gezondheid naast je fysieke gezondheid? Yes, met sporten sla je meteen twee vliegen met een klap.

Dat sporten dus goed voor je is, is keer op keer aangetoond door onderzoek. Regelmatig in beweging zijn, helpt je door de kans te verminderen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar dan hebben we het alleen nog over de fysieke gezondheid.

Er zijn dus ook meerdere voordelen voor jouw mentale gezondheid, en dat is precies waar we het over gaan hebben in deze blog.

Laten we eerst even bespreken hoeveel je moet bewegen om hier van te profiteren. Nu is natuurlijk niemand hetzelfde, maar over het algemeen moet je als volwassene 5 dagen per week 1.5 uur actief zijn. En hiervan dan weer 3 keer minimaal 20 minuten intensief. 

1 – Minder depressieve en angstgevoelens

Sporten zorgt er niet alleen voor dat je deze gevoelens makkelijker buiten de deur houdt, het zorgt er ook nog eens voor dat je makkelijker herstelt van deze gevoelens als je ze toch krijgt.

Wanneer je één tot drie uur in de week sport verklein je de kans maar liefst 1,5 keer ten opzichte van niet-sporters om een psychische stoornis te ontwikkelen. 

2 – Verhoogt je zelfvertrouwen

Zit je de laatste tijd minder lekker in je vel? Of vind je dat je zelfvertrouwen nog wel een boost kan gebruiken? Dan is sporten een geweldige oplossing voor jou. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sporters meer zelfvertrouwen hebben dan mensen die niet sporten.

Nog een mooie bijkomt van sporten, het leidt tot betere sociale vaardigheden en meer positieve interacties met anderen. Met name is dit het geval bij teamsporten en georganiseerde sportvormen.

Dat klinkt goed toch? Ben jij benieuwd hoe sporten samen met andere je niet alleen mentaal kan helpen, maar ook op sociaal gebied je vaardigheden kan uitbreiden terwijl je nieuwe mensen leert kennen? Kom dan een keer langs bij Feel Good Fitness Factory, waar wij elke dag een variërend aanbod hebben aan groepslessen

3 – Minder stress

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig in beweging zijn minder stress ervaren dan mensen die niet sporten. Dus ben jij vaker gestrest of wil jij voorkomen dat je meer stress gaat ervaren? Dan is sporten de uitkomst voor jou.

Bouw het langzaam aan op, je hoeft namelijk echt niet meteen elke dag in de sportschool te staan. Als je te veel vraagt van jezelf is het lastig vol te houden.

En, hebben we je al overtuigd om te gaan sporten. Als je nu nog niet achter je scherm staat te springen van enthousiasme om lekker in beweging te komen weten we het ook niet meer… Toch nog niet helemaal overtuigd, dan willen we dat graag proberen met een van onze groepslessen. Kom een keertje langs en vraag je gratis lessen aan om het zelf te ervaren!