De squat – een oefening voor het hele lichaam

De squat - een oefening voor het hele lichaam

Misschien doe je al jaren bepaalde oefeningen, maar heb je nooit echt stilgestaan bij de functie en de voordelen van ervan. Daarom leggen wij je de belangrijkste oefeningen uit in ons blog. Deze keer: de squat.

De squat is het meest bekend als oefening die je hamstrings, heupen, bovenbenen en billen versterkt. Dat zijn grote spieren die belangrijk zijn om sterk te houden, maar wat veel mensen zich niet altijd realiseren is dat de squat een oefening is voor het hele lichaam! Wil je de squat namelijk technisch helemaal goed uitvoeren, dan train je bijvoorbeeld ook je rug- en buikspieren.

Met al deze spieren werk je met een squat niet alleen aan je kracht, maar kun je ook flink wat calorieën verbranden. Zeker als je in hoog tempo squat. Een goede techniek is daarbij echter wel van groot belang.

Stabiele knieën

Er wordt vaak gedacht dat de squat slecht is voor je knieën, maar als je de oefening goed uitvoert is juist het tegenovergestelde waar. Door te squatten kun je de stabiliteit van je knieën zelfs verbeteren. Door de squat kun je efficiënter bewegen tijdens je dagelijkse activiteiten.

Waar moet je op letten bij een goede squat?

Kijk vooral naar de mogelijkheden van jouw eigen lichaam. Niet iedereen beschikt over dezelfde mate van coördinatie, flexibiliteit, mobiliteit en kracht. Geef jezelf de ruimte om hierin te groeien.

Dit is hoe je een goede squat doet:

  1. Warm je spieren goed op, zeker als jij aan de slag gaat met gewichten.
  2. Meerdere posities zijn mogelijk, maar in de basis plaats je voeten op schouderbreedte, je tenen mogen licht naar buiten wijzen.
  3. Houd je rug recht en start met licht gebogen knieën.
  4. Beweeg je heupen naar achter, alsof je op een stoel gaat zitten.
  5. Zak door je knieën, kijk hoever jij kan zakken maar hou continu spanning op de spieren. Vaak is zakken tot ongeveer een hoek van 90 graden voldoende, maar dieper zakken kan ook als dat voor jou goed voelt.
  6. Blijf tijdens het zakken recht vooruit kijken, druk de borst naar voren en houd je rug recht. Het rechthouden van de rug is heel belangrijk, maar vaak lastig. Core-stabiliteitstraining kan helpen dit te verbeteren.
  7. Zorg ervoor dat je hakken in de grond blijven en de knieën niet voorbij je tenen komen.
  8. Adem in terwijl je je door je knieën laat zakken en adem uit als je weer omhoog komt. Op die manier span je de buikspieren op de juiste manier aan en het draagt ook nog bij aan je stabiliteit.

 

Vind je de squat lastig om uit te voeren? Wij begeleiden je graag! Kijk bijvoorbeeld eens naar Personal Training.

5 keer Personal Training voor de prijs van 4

Zolang de lockdown geldt kun je gebruikmaken van een mooie actie voor Personal Training. En met Personal Training bedoelen we niet alleen fitness of krachttraining. Je kunt ook een PT boeken voor boksen, spinning, Piloxing, Pilates of yoga!

Voor een losse PT-les betaal je € 85,-. Met deze actie betaal je voor 5 lessen € 339,-. Dat zijn dus 5 PT’s voor de prijs van 4!

Je hebt 2 maanden de tijd om je 5 PT’s te gebruiken.

Ja, ik wil deze actie!

Duo PT

Je kan nu ook samen van deze actie gebruikmaken! Kom je met z’n tweeën? Dan betaal je maar € 419,- in totaal, voor 5 Duo PT’s. Dat is € 209,50 per persoon voor 5 PT’s!

Ik kom graag Duo PT doen