Power Fitness en CrossFit: wat is het verschil?

Crossfit en Power Fitness wat ik het verschil

Regelmatig horen wij leden zeggen dat ze bij ons aan CrossFit doen. Dat is niet helemaal waar. Dus wat is nou eigenlijk het verschil tussen CrossFit en onze Power Fitness?

CrossFit is een sport die bestaat uit vaste onderdelen. Hier zijn ook (internationale) wedstrijden in. Power Fitness is een concept dat wij zelf hebben ontwikkeld op basis van onze jarenlange kennis en ervaring op het gebied van fitness en de behoeften van onze leden.

 

Wat is CrossFit?

CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in een trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd.

De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in een specifiek sportonderdeel, omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden. Eigenlijk wil je dus juist overal goed in zijn, maar nergens specifiek in uitblinken.

 

Wat is PowerFitness?

Net als bij CrossFit, bevat Power Fitness ook deze 3 belangrijke kenmerken:

  1. Functionele bewegingen
  2. Continue variatie: elke dag een andere Workout of the Day (WOD)
  3. (Relatief) hoge intensiteit 

Power Fitness is dus gericht op conditie verbeteren, fitter worden en meer kracht en energie krijgen. Je gebruikt je eigen lichaamsgewicht en barbells, kettlebells, dumbells en wallballs. De cardio-oefeningen doen we met bijvoorbeeld houten boxen, roeiers en touwen. De workouts zijn altijd een combinatie van kracht, conditie, coördinatie en snelheid.

 

De drie grote verschillen

Veel overeenkomsten dus, maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen tussen CrossFit & Power Fitness:

 

Verschil 1 

Bij Power Fitness hebben we er een aantal complexe technieken uit gehaald, zoals Olympisch gewichtheffen en bepaalde gymnastiek-onderdelen, zoals bijvoorbeeld muscle ups, handstand push-ups & handstand walk.

Deze zijn niet noodzakelijk voor de doelstelling van veel van onze leden.

 

Verschil 2 

In tegenstelling tot bij CrossFit die je bij Power Fitness allerlei andere fitnessoefeningen die bijdragen aan de doelstellingen:

Fitter worden, meer energie krijgen

Conditie, kracht & mobiliteit verhogen

Blessure- of pijnvrij bewegen 

Verbeteren van de lichaamssamenstelling, zoals afvallen, aankomen, meer spiermassa opbouwen, strakker worden

 

De focus ligt bij Power Fitness dus meer op DOEN en minder op complexe technieken. Vind je het toch leuk om complexere en nieuwe technieken te leren? Kom dan naar onze PowerFit Advanced!

 

Verschil 3 

CrossFit is altijd gemengd, terwijl Power Fitness gescheiden is: women only & men only. De reden hiervoor is dat mannen en vrouwen toch vaak andere behoeftes hebben wat trainen betreft. Andere fysieke doelstellingen en soms ook simpelweg andere manieren van trainen leuk vinden. Elk lichaam steekt anders in elkaar en daar houden wij graag rekening mee!

 

Benieuwd of het iets voor jou is?

Schrijf je in voor een gratis proefles.

En volg ons op Instagram