Hoeveel calorieën mag ik per dag?

Hoeveel calorieën mag ik per dag? Een blog door Feel Good Fitness Factory.

Laten we het eens hebben over calorieën. Dat zijn dus niet die beestjes die ‘s nachts je kleren kleiner maken.. 😉  Calorieën (of kilocalorieën/ kcal) is een meeteenheid waarin energie wordt uitgedrukt. Zowel de energie die je binnenkrijgt, in de vorm van eten & drinken, als de energie die je verbruikt.

Verbruiken doe je simpelweg al door te bestaan, dat wordt je rustmetabolisme genoemd. Maar natuurlijk ook door te lopen, fietsen, je huis schoonmaken, sporten etc. Als je op gewicht wilt blijven, moeten de energie die je binnenkrijgt en wat je verbruikt hetzelfde zijn. Dus als je 2000 kcal verbruikt, moet je ook 2000 kcal eten.*

Energiebalans

Als je meer eet/ drinkt dan je verbruikt, heb je een zogenaamde positieve energiebalans. In deze situatie kom je dus aan. Als je af wilt vallen, moet je een zogenaamde negatieve energiebalans hebben. Dus minder kcal binnenkrijgen dan je verbruikt.

Je kunt dit op 2 manieren doen:

  1. Minder kcal eten/ drinken
  2. Meer kcal verbruiken

 

Of natuurlijk zowel 1 als 2 aanpakken.

Vrijwel alle diëten zijn hierop gebaseerd. Dit lijkt heel simpel, maar toch gaat dit in de praktijk vaak mis. Mensen hebben namelijk de neiging hun verbruik te overschatten en hun intake te onderschatten.

 

Calorierijke producten

Je kunt heel gezond eten, maar toch veel kcal binnenkrijgen. Gezonde producten zoals avocado, zalm, noten etc zijn bijvoorbeeld enorm calorierijk! Dit is niet erg, maar je moet er niet teveel van nemen als je wilt afvallen.

Dit komt met name door het hoge vetgehalte in deze producten:

  • Koolhydraten leveren namelijk maar 4 kcal per gram
  • Eiwitten ook 4 kcal per gram
  • Vetten maar liefst 9 kcal per gram en
  • Alcohol 7 kcal per gram

 

Lees ook ons blog over macronutriënten!

 

Voedingsadvies op maat

Wil je weten hoeveel kcal JIJ nodig hebt? Irma is afgestudeerd als diëtiste en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en berekent het graag voor je. Je kunt haar een mail sturen op irma@fg-ff.nl. Bekijk vooral ook eens de mogelijkheden voor advies en begeleiding op maat.