Food tracking – Alles wat je eet bijhouden of niet? 

Food tracking Alles wat je eet bijhouden in een app of niet? Een blog van Feel Good Fitness Factory.

Een vraag die ik vaak krijg van mensen die gezonder willen gaan leven is of ze hun voeding nou wel of niet moeten bijhouden. Een terechte vraag. Het kost namelijk veel tijd en moeite en dan wil je wel weten wat food tracking dan oplevert.

Dit is wat wij onze klanten adviseren:

Wij raden iedereen aan om eens een aantal dagen alles wat je eet en drinkt in een app bij te houden! Of je nu wilt aankomen, afvallen of gewoon gezond wilt eten. Je voeding ‘loggen’ in een app geeft namelijk enorm veel inzicht in eigen eetpatroon.

Weet wat je eet

We hebben het vaak niet door, maar de meesten van ons hebben eigenlijk geen idee wat en hoeveel ze nu eigenlijk eten en drinken. Vaak schrikken mensen als ze hun voeding gaan loggen. Ze dachten dat ze heel goed bezig waren, maar blijkt dat toch tegen te vallen. Je krijgt bijvoorbeeld al snel (te) veel calorieën binnen, te weinig eiwit* of onvoldoende vitamines of mineralen.

Daarnaast heeft niet iedereen kennis van de hoeveelheid calorieën, eiwit of koolhydraten in voeding. En wij mensen hebben af en toe ook nog wat de neiging om te onderschatten wat we dagelijks eten en te overschatten hoeveel beweging we krijgen om te verbranden.

Welke app kun je nou het beste gebruiken?

Ik ben overigens geen voorstander van altijd loggen! Inzicht krijgen is belangrijk, maar ik vind het niet gezond om alles wat je eet – letterlijk en figuurlijk – op een weegschaal te leggen. Je moet met gezond verstand keuzes kunnen maken. Zelf gebruik ik de apps vooral om inzicht te krijgen, waar nodig aanpassingen te doen in mijn eetpatroon en daarna alleen om producten op te zoeken.

Fat Secret, My Fitness Pal of de Eetmeter van het Voedingscentrum zijn hele uitgebreide, accurate apps. Ze zijn makkelijk in het gebruik, geven je een duidelijk overzicht, er staan veel producten in en je kunt er zelfs producten en barcodes mee scannen. Super handig!

Meten is weten! Houd dus eens een week zo nauwkeurig mogelijk bij wat je allemaal eet én drinkt.

Voedingsadvies op maat

Wat je eet speelt een grote rol in hoe je je voelt. Heb je het gevoel dat je daar wel wat begeleiding bij kan gebruiken? Irma is afgestudeerd als diëtiste en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en geeft je graag advies en begeleiding op maat.

Én volg ons op Instagram