Yin Yoga, 5 redenen om dit vaker te doen

5 redenen om vaker yin yoga te doen. Een blog door Feel Good Fitness Factory.

Het is niet zomaar dat yin yoga de populairste vorm van yoga is bij de Feel Good Fitness Factory. We geven je 5 redenen om regelmatig dit te doen.

 

Reden 1: Soepel en sterk bindweefsel

Door yin yoga wordt je bindweefsel, ofwel fascie, soepel en sterk. Fascie is een gel-achting spinnenweb dat ons hele lichaam bij elkaar houdt. Als je lang niet beweegt, gespannen bent of nooit rekt na krachttraining, wordt het fascie hard en droog. En dat zorgt weer voor stijfheid, pijn en verminderde bewegingsvrijheid. 

Uit onderzoek blijkt dat het bindweefsel bijna 3,5 minuten nodig heeft om zacht en soepel te worden. Daarom blijven we ook 3 tot 5 minuten in een houding. 

Als je regelmatig yin yoga doet, kunnen klachten zoals ontstekingen, atypische chronische pijn in bijvoorbeeld rug, heupen en schouders en spanningshoofdpijn verzachten of soms zelf helemaal verdwijnen.

Om deze reden is het dus een mooie combinatie met yogavormen die zich meer richten op de spieren of met krachttraining! 

 

Reden 2: Vochtbalans

Het bindweefsel dat je stimuleert, bestaat voor wel 70% uit water. Door deze stimulatie wordt oud vocht als het ware uit het weefsel gewrongen. De cellen in het weefsel vullen vervolgens binnen ongeveer 3 dagen weer nieuw vocht aan. Uit onderzoek blijkt dat het bindweefsel daarna zelfs meer vocht bevat dan daarvoor. Als je dus regelmatig yin yoga doet, verbeter je de vochtbalans in je lichaam. 

 

Reden 3: Geestelijke balans

Je kent de uitdrukking ‘Iets op je lever hebben’ vast wel. In yin yoga nemen we die uitdrukking wel heel letterlijk. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt onze levensenergie via een netwerk van energiebanen door ons lichaam, ook wel meridianen genoemd.

De meridianen zijn gekoppeld aan de organen, die samen yin/yang-koppeltjes vormen. De houdingen die we doen tijdens yin yoga stimuleren de meridianen en dat houdt ons fysiek en emotioneel in balans.

Als de energie van je lever en galblaas bijvoorbeeld uit balans is, kan dat bijvoorbeeld zorgen voor gevoelens van irritatie, boosheid en stress. In balans staat deze meridiaan voor vriendelijkheid, compassie en vrijgevigheid. 

Andere meridianen die we stimuleren tijdens yin yoga zijn o.a de nieren en urineblaas (angst, paranoia, onzekerheid vs. wijsheid, zachtheid, zelfverzekerheid) en de maag en milt (onrust, zorgen, wantrouwen vs. eerlijkheid, openheid, zorgzaamheid)

Regelmatig yin yoga doen houdt ons dus in balans. 

 

Reden 4: Een kalme geest⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Tijdens een yin yogales word je uitgenodigd om in elke houding volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. Dat doe je door heel bewust je aandacht te richten op lichamelijke sensaties, je ademhaling te volgen en door je gedachtes en emoties te observeren.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Door te observeren, in plaats van je te identificeren met sensaties, gedachtes of emoties, beoefen je gelijkmoedigheid. En daarmee breng je je geest tot rust. Yin yoga is dus een mooie oefening in mindfulness. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

 

Reden 5: Zelfkennis

De stilte in een yinhouding, en de ruimte die er dan ontstaat, geeft je de gelegenheid om je patronen te leren kennen. Bijvoorbeeld hoe je met je eigen grenzen omgaat, hoe streng of mild voor jezelf bent en in hoeverre je je eigen keuzes durft te maken. Dit helpt je niet alleen veiliger en meer ontspannen in de houdingen te zijn, maar kan je ook veel inzicht geven in je dagelijks leven. 

Door yin yoga leer je jezelf dus beter kennen.

 

Een keer meedoen?

Schrijf je in voor een gratis proefles en volg ons op Instagram.